Bakgrund till musikalen

Pingstförsamlingen i Motala hade under flera år visat upp en julmusikal för skolorna i kommunen. Efter föreställningen i december 2012 kände vi att det var dags för något nytt och vi beslutade att vi skulle skriva en ny musikal själva.

I februari 2013 träffades vi; en grupp personer med lite olika bakgrund, men alla medlemmar i församlingen. Vi pratade länge om hur musikalen skulle utformas, men enades att berätta hela julevangeliet ur änglarnas synvinkel. Det står ju så mycket i bibeln om änglar just kring Jesu födelse.

Tillsammans gjorde vi ett grundmanus hur de olika scenerna skulle se ut och sedan delade vi upp vårt arbete: Petrus Boberg och Emil Svensson skrev musik och sångtexter tillsammans. Daniel Bergfors och Sofia Hultin skrev dialoger. Stina Eckeskog gjorde koreografi till alla danser och Fredrik Hultin arbetade med ljud, ljus och scenbygge.

I början av september 2013 satte vi ihop alla delar – och tänk – de stämde ihop som handen i handsken! Trots att manusförfattare och sångtextförfattare inte samarbetat så hängde de ihop såå bra. Det kändes precis som om någon varit med och lett oss i vårt arbete.

Hela hösten ägnades åt sångövningar, orkesterrepetitioner, dansträningar och scenbygge. Totalt hade vi ca 100 människor involverade. Den yngste var knappt tre år och den äldste nästan 75. Det var verkligen samverkan över generationsgränserna!

Den andra advent hade Änglahyss premiär för en fullsatt kyrka och dagen därpå hade vi tre skolföreställningar för låg- och mellanstadieklasser här i Motala. Platserna hade fullbokats på 15 minuter!

Efter ännu en föreställning på måndagskvällen var vi alla ordentligt trötta, men mycket nöjda. Vi som skrivit alltihop var också enormt stolta över att vårt arbete gått i land och att det fungerat så smidigt.

På kvällen när jag kom hem och slog upp bibeln så landade min ögon på versen: ”Den stolte ska ha sin stolthet i Herren” (2 Kor. 10:17).

Vi tackar därför Herren för att allt blev som det blev och att han var med och ledde hela arbetet. Tack också till alla engagerade som ställt upp med tid och kunnande. Och ett stort tack till vår församling, Pingstförsamlingen i Motala som satsat på Änglahyss så helhjärtat!

/Sofia Hultin